undvik att få benhinneinflammation när du tränar

Visst är det väl sant det som de säger att en sund själ mår bra i en sund kropp. Redan romarna kände till det. Vi tror att vi är unika, vi som lever just nu, men kom ihåg att de flesta fenomen som vi människor är med om, just nu, det har de flesta människor redan varit med om. Även på romartiden hade man träningsvärk, ont i benen efter hård träning.

Har du fått ont i dina ben efter att ha tränat? Om du har smärta någonstans i kroppen, särskilt på skenbenet och det gör ont att gå med benet, ja då är vila det allra bästa som du kan göra. Du kan även ta kontakt med någon som är expert just på träningsskador, för att säkerställa att du inte har skadat dig och får någon permanent skada i dina ben. Det vore ju synd, för det kan ge dig svårigheter att träna på väldigt lång tid, om du skadas.

Ska du träna efter en paus?

Annars är ju träning så bra för oss människor. Träning gör så att vi får ett genomflöde i hela kroppen, hjärnan mår bättre, huden blir bättre, musklerna blir starkare av träning. Vi mår bättre helt enkelt, men att träna för mycket eller träna för hårt, kan faktiskt skada kroppen. Så det gäller att tänka och handla rätt när det kommer till träning. Om du har tagit en paus (som efter semestern till exempel) så kan du behöva ta det lugnt när du börjar träna igen. Var snäll mot kroppen, om det tar emot, så gå i stället för att löpa. Kroppen har förmodligen också tagit semester. Gå några raska promenader istället för att springa. På så sätt “väcker” du kroppen igen och när du har gjort så i en vecka, så kan du löpa igen.
Se över dina skor som du använder vid träning

Hur gamla är dina träningsskor?

Det kanske är dags att införskaffa nya? Särskilt viktigt är detta om du har gått upp i vikt under semestern (vem gör inte det?). Har du slitna träningsskor så kanske skornas förmåga att dämpa slitits ut? Då bör du helst skaffa nya träningsskor.

Var tränar du?

Tänk på underlaget där du tränar. Om du tränar på hårt underlag som till exempel asfalt eller ett hårt gymgolv, så kan det skada dig, om du inte har tillräckligt bra skor som dämpar stötarna när du löper, hoppar eller studsar. Om du bara kan det, så försök jogga på mjuk mark. Det är viktigt för dina leder, ben och muskler. Annars kan du drabbas av benhinneinflammation. Här kan du läsa mer om benhinneinflamation: idrottsskadespecialisterna.se/behandling/benhinneinflammation/.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.