När det grävs i de centrala delarna av en storstad som Göteborg görs det ofta intressanta fynd. Ett av de senaste exemplen är när man under man under arbetet med Västlänken hittade keramikgolvet som tillhört en känd spritbutik.

Boijeska huset var en vin- och spritbutik som öppnades 1884, i ett helt nybyggt hus vid Rosenlund. Huset inreddes med detaljer som var högsta mode vid denna tid, bl.a. ett lyxigt golv i keramik, i arts and crafts-stil. Huset revs dock 1976, och ersattes av Skattehuset. Det var precis utanför detta hus som det gamla golvet upptäcktes. Nu pågår diskussioner om huruvida det är möjligt att återanvända golvet på något sätt, skriver GP. Troligen kommer det att tillgängliggöras för göteborgarna på något sätt, exempelvis på museum. Det kommer inte att bli fråga om att golvet hamnar i en privatbostad. 

Gammalt golv

Återställ ett gammalt golv

Som ni kan se på bilderna i den länkade artikeln rör det sig i det här fallet om ett golv utöver det vanliga. Men även om man inte har ett arts and crafts-golv som specialtillverkats i Tyskland kan det röra sig om ett golv som är värt att bevara. 

Trägolv som parkett, i form av fiskbensparkett, s.k. Limnhamnsruta eller andra mönster, kan i de flesta fall slipas flera gånger innan de måste bytas ut. Om du bor i ett hus som är lika gammalt som det Boijeska, eller en aning nyare, har du kanske golv av denna typ. Det finns bra läsning om golvslipning på många sidor på nätet. 

Skötsel av stengolv

Om du bor i ett gammalt hus är det heller inte otänkbart att du har stengolv i något rum, exempelvis i hallen. Det är inte heller alldeles ovanligt i hus av nyare modell, exempelvis från 70-talet. Stengolv står pall för det mesta, men de kan se rätt tråkiga ut. I de flesta fall räcker det dock med såpa.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.