Den svenska västkusten har nära till brittiska öarna, och det är som allra tydligast i Göteborg. Kanske är det av denna anledning som namnet Glenn sägs vara extra vanligt i rikets andra stad.

Det är inte ovanligt att fotbollsspelare från Göteborg tar steget över Nordsjön. Glenn Hysén är troligen den mest kända, men ett mer nutida exempel är Pontus Dahlberg, som spelar i Watford. 
Fotboll har alltid varit, och är fortfarande, populärt i Göteborg. Det beror dels på det stora antalet lag: GAIS, Häcken, Örgryte, IFK m.fl. Men det beror troligen också på närheten till det lilla, men betydelsefulla, landet i väster.

Att åka på fotbollsresa från Göteborg till England eller Wales är också populärt. Flera traditionella resebyråer har också upptäckt att fotbollsfans är en lönsam kundgrupp, något som GP skriver om. Det rekommenderas dock att välja en resebyrå som specialiserat sig på sportresor, eftersom de kan ge ett bättre erbjudande.

Fotbollsresa från Göteborg

Göteborg – en skotsk stad?

Det finns många tecken på det brittiska – framför allt det skotska – inflytandet i Göteborg.

  • Den Chalmerska Slöjde Skolan, som senare blev Chalmers tekniska högskola, grundades genom en donation från William Chalmers d.y., vars far utvandrat från Skottland.
  • Dicksonska stiftelsen, som äger 900 hyreslägenheter i Göteborg, grundades av Robert Dickson, född i Montrose i Skottland. 
  • Örgryte IS var troligen den första fotbollsklubben i Sverige. Verksamheten startade 1890, och året därpå rekryterades två skottar som fotbollstränare. 1892 spelade Örgryte vad som brukar kallas den första riktiga fotbollsmatchen i Sverige. Då man mötte IS Lyckans Soldater på Heden. Örgryte vann.

Även idag är anglofilin extra stark i Göteborg. Det märks i lokala rappare som Aden och Asme från Hammarkullen, som t.o.m. samarbetat med London-rapparen Stormzy.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.