
Hur är det ställt med fastighetsbyggandet i Göteborg? Jo, jag tackar, bara bra, eller?
Även andra storstäder i Sverige växer så det knakar; Stockholm räknar med att växa, trots att många under pandemin har velat bo på landet. Staden räknar med att bygga 10.000 nya bostäder varje år fram till 2030, och redan nu finns det bygglov för 10.000 nya bostäder fram till 2024.
Tyvärr byggs det mesta av våra hus i betong, även om vi inte gillar det särskilt mycket, fråga vem som helst om de gillar betong. Nej, inte är betongen särskilt omtyckt. Men ska det gå snabbt så är det i betong som de flesta blir tvungna att bygga med. Ett hett alternativ är att bygga i trä. Förr i tiden, innan vi började massproducera bygget av hus, byggdes våra hus i trästockar, som man lade ovanpå varandra. Här användes inga spikar eller betong. Trästockarna höggs in så att de passade varandra i ett enda stort stockpussel, och det höll i hundratals år. Inte behöver man betong om man vill bygga hus. Men riktigt stora hus? Måste man inte använda betong då? Nej. Allt går att bygga på annat vis än det sätt som vi lärt oss hittills. Även höghus går att bygga i trä, om vi bara vill.
Miljövänliga fasadställningar?
Även fasadställningen till exempel i Stockholm, som vi använder kan vara miljövänlig. Hur då, kanske du undrar. Vi kan använda de fasadställningar som redan finns. Genom att hyra fasadställningarna kan vi återanvända dem i det oändliga, ända tills de behöver bytas ut. De byggbolag som bygger många hus, gör bäst i att hyra fasadställningarna, och slipper förvara dem. Dessutom slipper de tänka på kostnaderna att köpa in fasadställningar. Är du privatperson och ska bygga, behöver du också fasadställningar. Alla arbeten som sker 2 meter ovan markytan kräver fasadställning för att antingen renovera eller bygga enligt Arbetsmiljöverket.
85000 fler invånare i Göteborg
2050 är för övrigt ett hett datum i framtiden som kommer att ställa all vår förmåga på prov. Kommer Göteborg att kunna ställa om? Ja frågar du aktivister som Greta Tunberg så måste vi det.
Vi antar att det även gäller byggandet av fastigheter. Det närmaste som man kan komma när det kommer till utsläpp av avgaser är det utsläpp som kommer vid cementtillverkning. Det är inte stor andel men ändå för att vi ska försöka få alternativ cementblandning i framtiden.
Enligt Göteborgs stads egen kommunsida, är det just så. Staden har vuxit så det knakar sedan förra året. Och mer lär det bli i framtiden om man får tro prognosmakarna. Fram till 2050 – det år då vi ska ha 0 i utsläpp av fossila bränslen, 0 avgas från våra bilar och flygplan, 0 utsläpp från våra fabriker som leder till miljöförstöring kommer staden att ha vuxit med 85.000 nya invånare.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.