I Göteborg finns det, precis som i andra svenska storstäder, problem med klotter. I olika stadsdelar är problemen olika stora, och åtgärderna varierar också. Kan basket vara ett komplement till klottersanering?

Det klottras på många håll i Göteborg: på förskolor, på väggar, på parkeringsplatser. Olika aktörer har också olika sätt att komma tillrätta med detta, och det är också olika strategier som förespråkas. Klottersanering är inte det enda sättet att komma tillrätta med klotterproblem, även om det ofta är nödvändigt att få bort det klotter som uppstår. 

Basket och grannsamverkan mot klotter

Kring Sjumilaskolan i Biskopsgården har klottret minskat de senaste åren. Från 2016 till 2019 halverades antalet anmälda brott i området. En anledning kan vara ett projekt med fokus på basket och kultur. Under hela sommaren 2019 pågick ett projekt, initierat av Bonnierförlagen och Svenska basketförbundet, där ungdomar förutom att spela basket kunde läsa böcker, skriva poesi och pyssla. Inte minst var det populärt att utmana blåljuspersonalen i basket.

Klottersanering

Apropå blåljuspersonal framhåller polisen i Göteborg en annan åtgärd som minskar klottret och ökar tryggheten: grannsamverkan. Genom att skapa en grupp på Facebook, och dela vad som händer i grannskapet där, blir de lättare att upptäcka och stävja brott. Det säger polisen Niklas Brehm till Hem & Hyra.

Klotter på förskola

Klotter är inte bara ett problem på Hisingen, om någon nu trodde det. Förskolan Ekdalsgatan, belägen vid Slottsskogen, har blivit nedklottrad flera gånger. Troligen är det närheten till skogen, som på många sätt är en tillgång, som också innebär att klottrare kan verka relativt ostört. 

En åtgärd som förskolans personal har bett om är en kraftig strålkastare, som riktas mot fasaden så att klottrarna inte har samma känsla av att jobba ostört. Dessvärre finns det många förskolor i Göteborg, och lokalförvaltningen i kommunen ansvarar för samtliga. Därför har förskolan än så länge inte fått svar.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.